Ungdomsprojekt!

Motorgårdens A-traktorbygge

Emil, Mike, Albin och Nora har tillsammans med sina vänner tagit initiativ till att starta projektet Motorgårdens A- traktorbygge på Spinnet i Habo.  De ville lära sig mer om hur man kan meka, bygga och fixa sin A-traktor. De sökte då finansiering för att lära sig mer om hur man kapar, svetsar, mekar, lackerar och polerar . De har en EPA-traktor som de under projektets gång kapat ner och byggt upp igen, med finansiering genom UNG i Östra Skaraborg. Målet är att ställa ut denna på Elmias bilmässa i Jönköping och de har som mål att vinna tävlingen i snyggaste bil! Efter mässan vill de även ha öppet hus eller liknande evenemang på Motorgården för att visa upp EPA-traktorn de byggt ihop.

Spökövernattning i Stenstorp

William, Magdalena och Amanda tog initiativ till att arrangera något för ungdomarna i Stenstorp.  De arrangerade övernattning med Spöktema på fritidsgården i Stenstorp! De ville inreda hela huset i spöktema och även ha mat, film och lekar med samma tema, vilket var väldigt uppskattat för alla ungdomar som var där. De vill absolut göra samma sak igen nästa år, kanske både på våren och på hösten. Projektet genomfördes den 26-27 november 2018.

Hjolan

Filip, Nicklas, Alve, Albin och Joel ville att det skulle hända mer saker för ungdomar i Hjo och ville därför fixa ett LAN under Jullovet 2018/2019.  Senast det var ett LAN i Hjo var flera år sedan, så nu är det dags igen.

Under en helg, 4-6 januari 2019 arrangerade de LAN:et på Lilla Park i Hjo för de som går i årskurs 7 till först året i gymnasiet. Det blev en lyckad och rolig helg med en massa spel där totalt 15 ungdomar deltog. Tack till HJO Energi som sponsrade med extra nätverk till denna kväll!

Familjens dag

Under sportlovsveckan, den 11 februari 2019 arrangerade Emmelie, Mahdi, Tea och Wilma ”Familjensdag”  för barnfamiljer och ungdomar i Tidaholm.

De ville skapa aktivitet för alla de barnfamiljer som inte har råd eller har möjlighet att resa bort under sportlovet. De ville ge alla barn och barnfamiljer en möjlighet att ha en extra rolig dag i Tidaholm!  Evenemanget var i en stor idrottshall där det fanns två hoppborgar,  en tipspromenad med frågor och stationer med sporttema, lekhörna med madrasser, tillgång till fotboll, basketboll, bandyklubbor osv. På övervåningen fanns det korv och fika till alla.  Det blev en rolig dag med mycket skratt och glädje hos alla besökare!

Emmelie, Mahdi, Tea och Wilma går alla barn och fritidsprogrammet i på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm där de kunde skapa detta projekt som en del av entreprenörskapskursen i skolan, men det mesta av arbetet och förberedelserna inför, under och efter evenemanget gjorde de på sin fritid.

Bli boxningsproffs på en dag!

Detta var titeln på den aktivitet som Robin, Hugo och Andreas arrangerade för barn och ungdomar i Tidaholm den 16-17 februari 2019. Genom sitt intresse för boxning ville de se till att fler fick prova på boxning och arrangörsgruppen hoppas att detta evenemang ska finnas med i varje sportlovsprogram framöver. Under dagen var de i Tidaholms boxningsklubbs lokaler och två boxare som tävlar på hög nivå, Daniel Gustavsson och Sara Bergsten var de som lärde barnen och ungdomarna boxning.  Efter de roliga, svettiga och intensiva träningspassen fanns det fika till alla deltagare.

Robin, Hugo och Andreas går Barn och Fritidsprogrammet på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm där de gjorde detta som en del av entreprenörskapskursen, men en stor del av förberedelserna innan under och efter evenemanget gjorde de på fritiden.

Prova på tennis

Nova, Hanna och Ellen var arrangörer av Prova på Tennis”- dagen i Tidaholm den 17 april. Syftet var att skapa mer aktiviteter för ungdomar och att fler unga skulle få möjlighet att testa på och lära sig tennis. Instruktörerna var själva ungdomar som är aktiva tennisspelare och som tävlar idag. Det blev en heldag där deltagarna fick lära sig bland annat backhand, forehand och mycket annat.

Roliga dagen i Tidan!

Den 15 april fylldes tidans idrottshall och skolgården utanför av både barn, ungdomar och vuxna då Elin, Oscar, Cleas, Simon, Osama arrangerade ”Rolig dag i Tidan!” Hoppborg, bumperballs, chokladhjul, bollkastning, ansiktsmålning, tipspromenad och fika fanns i Tidans idrottshall och skolgården.  Det blev en lyckad och rolig dag för alla med över 100 besökare!

Lan och brädspel i Tidan

Den 26-27 april var det LAN och brädspelsövernattning i Götlunda bygdegård. Det blev en massa dataspel, brädspel, pizza och ännu mer spel… Monia, Edwin, Eddie, Frida, Linus och Oskar var arrangörer till detta event.

Dags att: Må Bättre!

Dags att : Må bättre! Var titeln på en heldag med temat psykisk hälsa och psykisk ohälsa som elevrådet på Centralskolan i Falköping arrangerade. Allt fler ungdomar mår dåligt idag men dessa ungdomar vill ändra på detta! Under förmiddagen föreläste  föreningen Team Tilia  och under eftermiddagen fanns experter inom fysisk och psykisk hälsa  workshops . En heldag för att Må Bättre!!

Brännbolls Lyran

Den 30 maj så arrangerades en brännbolls lyran i Tidaholm av gymnasieleverna Tilda, Filippa, Eric, Emelie, Ella, Agnes, Axel och Felicia. Arrangörsgruppen bjöd in alla barn och ungdomar i Tidaholms kommun för att de ville skapa en aktivitet för alla. Under dagen delades det ut pris för bästa ut klädnad, ”Fair Play ” och bästa lag. Alla deltagare bjöds på korv med bröd och gott fika. Det blev en lyckad dag och många deltagare var trots det kalla och blåsiga vädret.

Musikal BIOGRAFEN

Den 5 juni öppnades portarna till Musikalen Biografen för allmänheten i sporthallen i Habo. Över 45 ungdomar från årskurs 9 var med i ensemblen och de byggde även upp scen och rekvisita. Manuset hade eleverna tillsammans skapat under flera månaders tid, en grupp som dansare som skapat många egna koreografier, rekvisitan var skapad av dem och mycket av musiken hade de klippt ihop på egen hand. Musikalen blev väldigt lyckad och över 400 personer såg musikalen.

Jazzdans i Mullsjö

En grupp tjejer i Mullsjö ville lära sig mer kring dans, skapa en egen show och ha en egen dansgrupp. Jazzdans är temat och vid tre tillfällen har de övat dans tillsammans med danspedagogen Emma Britta i danslokalerna på Mulljsö Hotell. Nu börjar de planeringen av hur de ska fortsätta sitt arbete med sin dansgrupp ; The Golden Lips.

Konsert med HEUX

Den 23:e augusti så arragnerade Christoffer, Fanny och Selma tillsammans en konsert i Bruksvilleparken i Tidaholm.  Planeringen för en konsert började redan under våren då de i samband med en av sina lektioner i entreprenörskap på Rudbecksgymnasiet träffade Emma på UNG i Östra Skaraborg. De ville alla att det skulle finnas mer aktiviteter för ungdomar  att göra och ville arrangera en konsert med HEUX, vilket de sedan gjorde. Efter planering av scen, ljud och ljus, staket, hotellbokningar, matinköp osv. så blev det en otroligt lyckad konsert med över 350 besökare.

Workshop i Afrodans

Laki och hennes vänner arrangerade en workshop i Afrobeat i Falköping den 12 oktober. Det var den välkända dansaren Najib Morhaah som under två timmar lärde över 40 ungdomar grunderna i afrobeat. Det blev en lyckad kväll med många skratt och mycket dans. Kvällen avslutades med en stunds föreläsning, fika och prisutdelning av Najibs snygga t-shirtar.

Käpphästverkstad och tävlingen "Höstlovshoppet"

Gör höstlovet till ett käpphästlov! Det tycker två tjejer i Hjo som såg till att förverkliga sin dröm.  De ville skapa mer aktiviteter för alla de barn och unga som tycker det är roligt med käpphästar.  De arrangerar därför en käpphästverkstad där alla får tillverka en egen käpphäst och även lära sig att bygga käpphästhinder.  Både käpphästarna och hindren kan sedan användas på den käpphästtävling, Höstlovshoppet. Evenemanget kommer att vara den 30 och 31 oktober i Hjo.

Musikalgruppen RHEA

Emma. Linn och Charlie har skapat musikalgruppen RHEA som under våren 2020 ska satsa på att göra en egen musikal. De skriver eget manus och regisserar tillsammans och temat utgår från filmen Lejonkungen. Under hösten 2019 har de startat en studiecirkel där de har regelbundna träffar. Alla ungdomar som var intresserade av att vara med fick anmäla intresse och idag är de 8–10 ungdomar som träffas varannan vecka.

Workshop; lära dig bygga terränghinder

Ungdomssektionen på Tidaholms ridklubb består av en ungdomsstyrelse som själva leder och styr sin verksamhet. De har alla ett stort intresse av hästar och ridsport och vill lära sig hur man bygger terränghinder. Gemensamt har de skissat på fem hinder som de kommer att lära sig att bygga under olika workshops som leds av Arne.  De startade projektet oktober 2019 och målet är att ha byggt klart alla hinder i maj 2020 där de sedan ska ha en invigning för alla barn och unga som vill testa terränghindren. De kommer även att erbjuda möjligheten för de minsta barnen att prova på käpphästhoppning.

Halloween disko och spökvandring

Fyra ungdomar från Stenstorp arrangerade tillsammans en spöklik kväll för barn och ungdomar. Under kvällen så lekte de olika lekar, dansade och hade spökvandring för alla som ville vara med. Det fanns även korv med bröd, dricka och godis för de som önskade under pausen.

Geeek Night

En grupp högstadieungdomar från Tibro har skapt en mötesplats för ungdomar som gillar film, serier, anime, manga, cosplay, böcker eller spel. De har skapat ett instagramkonto med titeln Geek Night till projektet och gjorde en egen logga. Under fem tillfällen 2019-2020 planerar de att träffas och gemensamt ha olika aktiviteter och workshops.